***
Er wordt momenteel nog hard gewerkt om dit hoofdstuk aan te passen aan de Belgische situatie.
***

ICAO-VLIEGPLAN
Voor het vliegen in gecontroleerd luchtruim is volgens de richtlijnen van ICAO een vliegplan verplicht. Zweefvliegers vliegen in ongecontroleerd luchtruim. Ook wanneer zij de grens oversteken en in het buitenland in ongecontroleerd luchtruim gevlogen wordt, hoeven ze geen vliegplan in te dienen.  Motorzwevers moeten minstens 60 minuten voor de vlucht een vliegplan indienen bij:

  1. internationale vluchten
  2. vliegen in gecontroleerd luchtruim

Het indienen van vliegplan kan:

  1. Je kunt een vliegplan op je computer invullen en vervolgens faxen naar 020 6484417 Ga naar : vliegplan.pdf
  2. Je kunt ook een formulier op interrnet invullen. Daarvoor ga je naar https://www.lvnl.nl/informatie-voor-luchtvarenden/publicaties-voor-luchtvarenden

Wanneer een vertraging optreedt van meer dan 30 minuten dan moet het vliegplan gewijzigd worden of opnieuw worden ingediend.  

Afsluiten vliegplan

Een vliegplan moet zo snel mogelijk na de vlucht worden afgesloten. Land je in Nederland op een vliegveld waar verkeersleiding wordt gegeven dan hoef je het vliegplan niet zelf af te sluiten. Land je op een veld zonder verkeersleiding dan moet het vliegplan telefonisch bij de dichtstbijzijnde luchtverkeersdienst worden afgesloten. 

In het vliegplan staan tijden vermeld waarop de vlieger denkt aan te komen boven een bepaald navigatiepunt of op een luchthaven. Wanneer een vliegtuig zich niet tijdig heeft gemeld, dan zal de luchtverkeersleiding een zoekactie opstarten (search and rescue).